Вітаміни у харчуванні дитини

Шаурма чи салат з судочка? Чому обід краще приготувати вдома | Українська правда _Життя

Вітаміни ― життєво важливі речовини. Їх нестача спричинює нездужання, а тривалий авітаміноз ― різні захворювання.

Варто пам’ятати, що під час технологічного перероблення продуктів харчування, їх зберігання та нераціональної кулінарної обробки відбувається втрата і руйнування вітамінів.

У зимово-весняний період можуть з’явитися слабкість і нездужання ― перші ознаки гіповітамінозу. У цей час дітям слід розпочати приймання полівітамінних препаратів. Підвищену потребу у вітамінах відчувають діти, які часто хворіють, ослаблені, а також ті, що після уроків відвідують гуртки, спортивні секції.

Добова потреба дітей та підлітків в основних вітамінах

Вікова група

A,
мкг

D,
мкг

E,
мг

K,
мкг

B1,
мг

B2,
мг

B6,
мг

Фо-
лат

мкг

B12,
мкг

PP,
мг

C,
мг

6 років

650

10

8

25

0,9

1,1

1,2

90

1,2

13

55

7–10 років

700

2,5

10

30

1,0

1,2

1,4

100

1,4

15

60

11–13 років (хлопчики)

1000

2,5

13

45

1,3

1,5

1,7

160

2,0

17

75

11–13 років (дівчатка)

800

2,5

10

45

1,1

1,3

1,4

150

2,0

15

70

14–17 років (юнаки)

1000

2,5

15

65

1,5

1,8

2,0

200

2,0

20

80

14–17 років (дівчата)

1000

2,5

13

55

1,2

1,5

1,5

180

2,0

17

75

У яких продуктах «живуть» вітаміни

Назви вітамінів

Значення вітамінів

Харчові джерела вітамінів

Вітамін А

Забезпечує нормальний стан шкіри та слизових оболонок, поліпшує зір та зміцнює імунітет

Риб’ячий жир, печінка, нирки, молоко, масло, сир, яйця, маргарин, зелені листкові овочі, жовті та червоні фрукти й овочі (зокрема абрикоси, морква, помідори)

Вітамін Д

Зміцнює кістки та зуби

Масло, маргарин, яйця, риб’ячий жир, жирна риба

Вітамін Е

Позитивно впливає на функції статевих та ендокринних залоз

Насіння, зелені листкові овочі, горіхи, хліб із висівками, маргарин, крупи, яєчний жовток, рослинна олія, пророщене зерно

Вітамін К

Регулює зсідання крові

Зелені овочі, соя, печінка, рослинна олія, крупи, фрукти, горіхи

Вітамін В1

Зміцнює нервову систему, поліпшує травлення

Свинина, бекон, печінка, нирки, продукти із цілого зерна, дріжджі, соя, риба, зелені овочі (зокрема горошок), картопля

Вітамін В2

Зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на нервову систему

Клітковина, печінка, дріжджі, зернові зародки, м’ясо, соя, яйця, овочі, горіхи, молочні продукти (зокрема сир)

Вітамін В6

Позитивно впливає на функції нервової системи, печінки, кровотворення

М’ясо, яйця, риба, хліб, зелені овочі (зокрема капуста), дріжджі, пророщене зерно та борошняні вироби з висівками, молоко

Фолієва кислота

Необхідна для росту та нормального кровотворення

Печінка, зелені овочі, бобові, хліб, банани, продукти із цілого зерна, дріжджі

Вітамін В12

Сприяє кровотворенню, стимулює ріст, зміцнює нервову систему

Печінка, м’ясо, яйця, дріжджовий екстракт, молочні продукти, риба. У рослинній їжі відсутній

Вітамін РР

Регулює кровообіг та рівень холестерину

Печінка, пісне м’ясо, продукти із цілого зерна, овочі (зелений перець, горошок, картопля тощо), риба, дріжджі, арахіс, сир, яйця

Вітамін С

Корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран

Чорна смородина, солодкий перець, шипшина, цитрусові (зокрема лимони, апельсини), помідори

Кiлькiсть переглядiв: 442

Коментарi