УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ

ЛУБЕНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ОРІХІВСЬКИЙ ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «КАЛИНОНЬКА»

(ЗДО "КАЛИНОНЬКА")

код ЄДРПОУ 25664409

11.01 2022 № 10

Про організацію харчування дітей у ЗДО у 2022 році

На виконання Нових норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 (зі змінами), постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 786 ,,Про внесення змін до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, з метою забезпечення повноцінного раціонального харчування, запобігання харчових отруєнь та виконання санітарно-гігієнічних правил і норм,

Н А К А З У Ю :

1. Продовжити триразовий режим харчування та встановити графік видачі страв з харчоблоку на групи:

Сніданок:

Група дітей молодшого віку - 09.10

Група дітей старшого віку - 09.20

Обід:

Група дітей молодшого віку - 12.10

Група дітей старшого віку - 12.30

Полуденок:

Група дітей молодшого віку - 15.20

Група дітей старшого віку - 15.30

2. Визначити, що постачальниками продуктів харчування і продовольчої сировини у 2022 році є:

2.1. Фізична особа підприємець Балачкова Галина Григорівна

(ФОП Балачкова Г.Г.) Адреса: 37500, м. Лубни, просп. Влодимирський, 143

Овочі: картопля, морква, цибуля, капуста свіжа, огірки,

помідори, буряк, цибуля.

Фрукти: банани, лимони, яблука, апельсини.

Гастрономія: крупи (гречана, рисова, пшоняна, манна, пшенична, вівсяна,

горохова, булгур), макаронні вироби, борошно, цукор, олія соняшникова,

томатна паста, чай какао, сіль, сік, крохмаль, яйце.

М’ясна продукція: свинина, філе куряче, кури, яловичина.

Рибна продукція заморожена: риба хек.

Молочні продукти: молоко, сметана, сир кисломолочний, йогурт, сир твердий

масло.

2.2. Фізична особа підприємець Онікієнко Ігор Олександрович (ФОП Онікієнко І.О.) Адреса: 37500, м. Лубни, просп. Влодимирський,54/2,

Хлібобулочні вироби: хліб житній, хліб пшеничний, хліб цільнозерновий, батон нарізний.

3. Директор ЗДО:

3.1. Контролює виконання норм харчування у закладі. Аналізує виконання затвердженого набору продуктів щомісячно кожні десять днів, протягом року з урахуванням норм заміни продуктів за енергоцінністю, за необхідності проводить коригування харчування із зазначенням в Журналі обліку виконання норм харчування, узгоджує з сестрою медичною.

3.2. Контролює умови доставки продуктів харчування та продуктової сировини до ДНЗ.

3.3. Забезпечує двотижневий запас продуктів тривалого терміну зберігання.

3.4. Здійснює облік продуктів харчування та продовольчої сировини у Книзі складського обліку, суворо дотримується умов зберігання та термінів реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини.

4. Сестрі медичній:

4.1. під час складання меню-розкладки, технологічних карт, систем погодження дотримуватися норм виходу готових страв відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 ,,Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” (зі змінами);

4.2. знімати пробу страв за пів години до видачі їжі відповідно до переліку страв, наведеного в меню-розкладі, при цьому визначати фактичний вихід страв, їх температуру, смакові якості, консистенцію, запах. Результати знаття проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції;

4.3. контролювати дотримання технології приготування страв кухарями;

4.4. щодня бути присутніми під час відбору кухарем добових проб кожної страви раціону та зберігати упродовж доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня;

4.5. контролювати виконання норм харчування у закладі, щомісяця проводити аналіз їх виконання відповідно до затвердженого набору продуктів; кожні десять днів упродовж року з урахуванням норм заміни продуктів аналізувати їх за енергоцінністю, за необхідності проводити коригування харчування із зазначенням в Журналі обліку виконання норм харчування;

4.6. розміщувати завірене керівником закладу освіти щоденне меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку та в інформаційних куточках для батьків, вказуючи наявність алергенів у готових стравах;

4.7. контролювати безпечність і якість продуктів та продовольчої сировини, які надходять до закладу, реєструвати в бракеражному журналі.

4.8. бути присутнім під час контрольної зачистки свіжих овочів. Результати обробки, відходи після холодної обробки або другої термічної обробки риби, м’яса зазначати у зошиті обліку відходів;

4.9. контролювати санітарний стан харчоблоку у закладі освіти та своєчасне проходження медичних оглядів працівниками харчоблоку;

4.10. забезпечити контроль за дотриманням правил особистої гігієни персоналом, перевіряти працівників харчоблоку на наявність у них гнійничкових захворювань і гострих респіраторних інфекцій. Інформацію записувати в журнал здоров’я працівників їдальні (харчоблоку).

4.11. нести повну персональну відповідальність за якість і асортимент продуктів харчування та продовольчої сировини, які прийнято до закладу, відповідно до вимог технічної, якісної характеристики продуктів харчування з додержанням вимог зберігання.

4.12. контролювати умови доставки продуктів харчування та продуктової сировини до закладів освіти.

5. Кухару:

5.1. Суворо дотримуватись технології приготування страв .

5.2. Дотримуватись санітарного стану харчоблоку закладу дошкільної освіти.

5.3. Брати участь у складанні щоденного меню-розкладу.

5.5. Нести відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за якість і своєчасне приготування їжі, за дотримання технології приготування, за відбір та зберігання добової проби страв, за дотримання правил особистої гігієни, за санітарний стан приміщень харчоблоку .

5.6. Забезпечувати щодня всі групи ЗДО достатньою кількістю кип’яченої води.

5.7. Зберігати до вечора відходи м’яса, риби, яєць тощо.

5.8. Відбирати проби з казана в об’ємі порції для дітей молодшої вікової групи в чистий посуд з кришкою до видачі їжі на групи, проби щодня зберігати на харчоблоці у холодильнику протягом доби.

5.9.Видавати готові страви тільки після зняття проби, відповідно до затвердженого графіка видачі їжі з харчоблоку на групи, тільки в посуд із відповідним маркуванням.

5.10. Суворо дотримуватись санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог під час зберігання, кулінарної обробки продуктів харчування, дотримуючись послідовності виробничого процесу та технології приготування їжі для дітей.

5.11. Не допускати на харчоблок сторонніх осіб, персонал без санітарного одягу.

5.12. Власним підписом засвідчувати у Журналі здоров’я працівників харчоблоку відсутність дисфункції кишечника та гострих распіраторних інфекцій.

5.13. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та інвентар харчоблоку.

5.14 Щодня отримувати хліб, перевіряючи кількість та якість.

6. Помічникам вихователів:

6.1. Отримувати їжу на групу лише у промаркованих закритих кришками відрах і каструлях відповідно до затвердженого графіка в чистому санітарному одязі, чистими руками.

6.2. Міняти кип’ячену воду не раніше одного разу на добу, охолоджувати до кімнатної температури та зберігати у добре вимитому посуді, забезпечувати водою дітей за індивідуальною потребою.

6.3. Сервірувати столи відповідно до меню перед кожним прийманням їжі.

6.4. Здійснювати видачу готових страв та окремих продуктів, враховуючи потреби кожної дитини, видавати дітям страви у повному об’ємі згідно з Інструкцією.

6.5.Доставляти їжу у групи лише у промаркованих, закритих криш­ками відрах і каструлях у чистому санітарному одязі (халат, фартух,хустка), чистими руками. Постійно.

6.6. Збирати недоїдки після харчування дітей у спеціально маркіро­вані ємності, які наповнюються не більше ніж на 2/3 об'єму.

7. Вихователям:

7.1. Приділяти увагу формуванню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі.

7.2. Вчити дітей правильно користуватись виделкою, ножем, серветкою, привчати дітей сідати за стіл в охайному вигляді, з чистими руками; вчити дітей їсти охайно, сидіти за столом правильно.

7.3. Закріпити за кожною дитиною постійне місце за столом, розмір стола та стільця підбирати відповідно до зросту дитини.

7.4. Дотримуватись режиму харчування дітей.

7.5. Вчити дітей, починаючи з чотирирічного віку, чергувати в групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу.

7.6. Не садити дітей за столи до закінчення сервірування.

7.7. Питання раціонального харчування розглянути на батьківських зборах, розмістити в інформаційних куточках для батьків рекомендації щодо організації харчування вдома.

7.8. Дотримуватися принципів наступності, єдності вимог в дошкіль­ному навчальному закладі і в родині — висвітлювати в інформаційних куточках для батьків, чи осіб, що їх замінюють, питання організації харчування дітей у дошкільному закладі і вдома; питання раціонального харчування дітей вносити у тематику батьківських зборів, конференцій, консультацій для батьків.

8. Організувати харчування працівників закладу дошкільної освіти відповідно до поданих заяв.

9. Раді з харчування скласти окремий план роботи та щоквартально проводити перевірку організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі. У кінці року надати звіт про свою роботу на виробничій нараді колективу ЗДО.

10. З метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчових отруєнь, заборонити приносити батькам у дошкільний навчальний заклад для частування дітей кремові вироби (торти, тістечка) морозиво, напої, зокрема газовані, тощо.

11. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

Директор Олена ХРУЛЕНКО

Кiлькiсть переглядiв: 212

Коментарi